Temperatuur Sensor

Temperatuur Sensor – PT100/PTC met een meetbereik van -50°C tot 400°C

Temperatuursensoren

Temperatuursensoren worden gebruikt om temperatuurwaarden te meten en te controleren in verschillende omgevingen en toepassingen.

Soorten temperatuursensoren

Er zijn verschillende soorten temperatuursensoren, waaronder thermokoppels, weerstandsthermometers en thermistoren.

 • Een PTC thermistor: wordt gebruikt om de temperatuur van een vloeistof of gas te meten. Wanneer de temperatuur stijgt, neemt de weerstand van de sensor toe. PTC staat voor Positieve Temperatuur Coëfficiënt, en dit betekent dat de weerstand van de PTC-sensor stijgt met de temperatuur.
 • Een RTR-sensor: is een weerstandsthermometer die gebruik maakt van een platina weerstand. Het verschil tussen een RTR-sensor en een Pt-sensor is dat de RTR-sensor niet lineair is. Dit betekent dat het verband tussen de temperatuur en de weerstand niet gelijkmatig is, zoals bij de Pt-sensor. Om deze reden worden RTR-sensoren vooral gebruikt voor hogere temperaturen.
 • Een TCL-sensor: is een weerstandsthermometer die gebruik maakt van een dunne film van platina op een keramische ondergrond. Het voordeel van deze sensor is dat de temperatuur zeer nauwkeurig gemeten kan worden omdat de sensor klein is en snel reageert op temperatuurveranderingen.
 • Een PT100: sensor is een type weerstandsthermometer die gemaakt is van platina en een weerstand heeft van 100 ohm bij 0°C. Het grote voordeel van de PT100 is dat het een zeer nauwkeurige meting van de temperatuur geeft, tot op 0.1°C nauwkeurig.

Speciale soorten temperatuursensoren.

Bij Controlicon verkopen wij verschillende soorten temperatuursensoren die elk een speciale toepassing hebben.

 • Magnetische temperatuursensor: Deze temperatuursensor is te bevestigen op een metalen oppervlak door middel van magneetjes.
 • Temperatuursensor met slangklem: Deze temperatuursensor is door middel van een slangklem te bevestigen om een slang waardoor daar de temperatuur nauwkeurig van gemeten kan worden.
 • Temperatuursensor met oog: Deze temperatuursensor is met het oog dat aan het einde van de kabel zit te bevestigen op een oppervlak. Doordat de temperatuursensor op het oppervalk bevestigt word kan de temperatuur nauwkeurig gemeten worden.

Toepassingen

Temperatuursensoren worden gebruikt in verschillende toepassingen, waaronder:

 • Industriële processen: temperatuursensoren worden gebruikt om processen in fabrieken en productiefaciliteiten te monitoren en te beheersen. Bijvoorbeeld om de temperatuur van verschillende stoffen en materialen op te meten en te controleren.
 • Klimaatbeheersing: temperatuursensoren worden gebruikt in HVAC-systemen (heating, ventilation, air conditioning) om de temperatuur in een gebouw te meten en te beheersen.
 • Elektronica: temperatuursensoren worden gebruikt om de temperatuur in elektronische apparaten te meten en om oververhitting te voorkomen.
 • Medische toepassingen: temperatuursensoren worden gebruikt om de lichaamstemperatuur van patiënten in ziekenhuizen te meten.

Voordelen

Het gebruik van temperatuursensoren heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Nauwkeurigheid: temperatuursensoren kunnen zeer nauwkeurige metingen verrichten, waardoor processen en toepassingen beter gecontroleerd kunnen worden.
 • Betrouwbaarheid: de metingen van temperatuursensoren zijn betrouwbaar en consistent. Dit zorgt ervoor dat beslissingen die op basis van deze metingen worden genomen ook betrouwbaar zijn.
 • Efficiëntie: het gebruik van temperatuursensoren zorgt voor een efficiëntieverbetering in processen en toepassingen. Door betere controles kunnen processen verbeterd worden en kosten bespaard worden.

Samengevat

Temperatuursensoren zijn een belangrijk onderdeel van vele toepassingen en processen. Ze zorgen voor nauwkeurige metingen, betrouwbare resultaten en verbeterde efficiëntie. Door de verschillende soorten sensoren en toepassingen bieden ze veel mogelijkheden en voordelen voor de technische industrie.