Opto-Coupler Modules

Optische koppelaars

Optische koppelaars, ook wel opto-couplers genoemd, zijn elektronische componenten die worden gebruikt om signalen tussen twee circuits te isoleren. In deze technische uitleg zullen we uitleggen hoe optische koppelaars werken, wat hun toepassingen zijn en wat hun voordelen zijn ten opzichte van andere vormen van signaalisolatie.

Hoe werken optische koppelaars?

Een optische koppelaar bestaat uit een infrarood LED (lichtgevende diode) aan de ene kant en een fototransistor of fotodiode aan de andere kant. De LED straalt infrarood licht uit, dat wordt opgevangen door de fototransistor of fotodiode. Wanneer er een elektrische stroom door de LED loopt, wordt het infrarode licht aan de andere kant van de optische koppelaar gedetecteerd en omgezet in een elektrisch signaal.

Het grote voordeel van optische koppelaars is dat ze een volledige elektrische isolatie bieden tussen de twee circuits. Dit betekent dat er geen directe elektrische verbinding is tussen de ingang en uitgang van de optische koppelaar, waardoor er geen stroom kan lopen tussen de twee circuits. Hierdoor kunnen er geen elektrische ruis of spanningspieken worden doorgegeven van het ene circuit naar het andere.

Toepassingen van optische koppelaars

Optische koppelaars worden vaak gebruikt in situaties waarin er behoefte is aan elektrische isolatie tussen circuits. Een veelvoorkomende toepassing is bijvoorbeeld het isoleren van een hoogspanningscircuit van een laagspanningscircuit in een voeding. Door een optische koppelaar te gebruiken kan het hoogspanningscircuit de laagspanning niet beïnvloeden.

Daarnaast worden optische koppelaars ook vaak gebruikt in industriële automatiseringstoepassingen, zoals bijvoorbeeld in motorbesturingen of in meetapparatuur. In deze toepassingen worden vaak signalen over lange afstanden verzonden, waardoor de kans op elektrische ruis en spanningspieken groter is. Door optische koppelaars te gebruiken kan dit risico worden verminderd.

Voordelen van optische koppelaars

Het grootste voordeel van optische koppelaars is dat ze een volledige elektrische isolatie bieden tussen circuits. Dit betekent dat er geen risico is op elektrische ruis of spanningspieken die kunnen worden doorgegeven van het ene circuit naar het andere.

Daarnaast zijn optische koppelaars ook relatief goedkoop en zeer betrouwbaar. Ze hebben geen bewegende delen en zijn hierdoor minder gevoelig voor slijtage dan bijvoorbeeld mechanische relais.

Samengevat

Optische koppelaars zijn een belangrijk onderdeel van veel moderne elektronische systemen. Ze bieden een veilige en betrouwbare manier om signalen tussen circuits te isoleren en kunnen worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen. Door hun lage kosten en hoge betrouwbaarheid zijn optische koppelaars een populaire keuze voor veel elektronica-ontwerpers.