Communicatie kabels

Communicatie kabels

Bij Controlicon verkopen wij 2 soorten communicatie kabels, de RS-232 kabel en de RS-485 kabel. Op deze pagina leggen wij u uit welke specificaties deze kabels hebben en wat de verschillen tussen deze twee kabels zijn.

RS-232

RS-232 is een unidirectionele communicatiestandaard die gebruikt wordt voor de overdracht van seriële data tussen computers en randapparatuur zoals modems, printers en seriële muis-/toetsenborden. Het werkt op een enkele fysieke draad voor het verzenden en ontvangen van gegevens, en maakt gebruik van spanningsniveaus tussen +15V en -15V om datatransmissie te coderen. Deze communicatiestandaard werk goed voor korte afstanden.

RS-485

RS-485 is ontworpen om te voldoen aan de behoeften van industriële netwerken met lange afstanden en hoge snelheden. Het is een bidirectionele standaard, wat betekent dat er zowel gegevens van het ene apparaat naar het andere als vice versa kunnen worden verzonden. De RS-485 maakt gebruik van differentiële signalen, wat betekent dat gegevens worden gecodeerd als de verschillen tussen de signalen op twee fysiek gescheiden draden.

Dit zorgt voor een veel betrouwbaardere gegevensoverdracht bij hoge snelheden en over lange afstanden. Bovendien kan RS-485 worden gebruikt in een multi-node configuratie, wat inhoudt dat meerdere apparaten op dezelfde kabel kunnen worden aangesloten. Dit maakt het ideaal voor gebruik in industriële automatiseringstoepassingen waar meerdere apparaten dezelfde gegevens moeten delen.

Verschillen tussen RS-232 en RS-485

Het belangrijkste verschil tussen RS-232 en RS-485 is dat de RS-232 een unidirectionele communicatiestandaard is, terwijl de RS-485 bidirectioneel is. RS-232 maakt gebruik van een enkele fysieke draad voor gegevensverzending en -ontvangst, terwijl RS-485 differentiële signalen gebruikt op twee fysiek gescheiden draden. RS-232 is betrouwbaar over korte afstanden, tot ongeveer 15 meter, terwijl RS-485 betrouwbaar is over afstanden tot 1200 meter.

Samengevat

Op deze pagina hebben we de RS-232 en RS-485 seriele communicatiestandaarden besproken. Hoewel de RS-232 de oudste standaard is, is het beperkt in de afstand en snelheid waarop gegevens betrouwbaar kunnen worden overgedragen. De RS-485 daarentegen is een verbetering op de RS-232 en biedt een betrouwbaardere gegevensoverdracht bij hoge snelheden en over lange afstanden. Het is ook geschikt voor gebruik in multi-node configuraties, waardoor het ideaal is voor industriële automatiseringstoepassingen. Het begrijpen van de verschillen tussen de standaarden kan helpen bij het selecteren van de juiste seriele communicatiestandaard voor een bepaalde toepassing.